Åderbråck

Många har besvär med åderbråck på benen, och i flera fall upplever dessa personer sina ben som fula. De undviker att gå i shorts eller kjolar på grund av att de inte vill visa sina ben. Åderbråck kan dessutom göra ont, eller strama. Hur mycket åderbråcken irriterar varierar ofta, men de tenderar att bli värre med tiden och det kan därför vara klokt att göra något åt dem.

Kirurgi

Det finns flera metoder man kan använda sig av för att bli av med sina åderbråck. En av de vanligaste metoderna är att man genom en tunn nål sprutar in skummat lim i den ven som gått sönder. Limmet täpper till och förhindrar blodet att strömma ut. Om man väljer denna metod räknas den ofta som ett kirurgiskt ingrepp. Ofta bedövas man med ryggmärgsbedövning eller liknande för att man inte ska ha ont under eller efter ingreppet.

Behandling med laser och radiofrekvens

Om man inte vill ta bort åderbråck kirurgiskt kan man istället välja alternativ som laser och radiofrekvensbehandling. Laser är en skonsam behandling som kräver ett par sittningar för att åderbråcken ska försvinna. Ibland bedövas man med lokalbedövning, men eftersom behandlingen är så snabb behövs ofta ingen bedövning alls. Med radiofrekvensbehandling stängs venerna med hjälp av värme. Behandlingen påminner lite om laser och ofta behövs ingen bedövning heller för denna metod.

Behandling med ClosureFast

En av de allra nyaste metoderna för att behandla åderbråck är ClosureFast. Med en tunn kateter går man in venen och sedan värms nålen upp. Venen sluter sig, och hela behandlingen tar bara några sekunder. Man kan välja att få bedövning med lokalbedövande salva eller liknande, men ofta behövs det inte. Om man tycker att nålar är obehagliga kan man också be att få lite lugnande innan behandlingen.

Vem betalar?

Om man vill bli av med sina åderbråck kan kostnaden för behandlingen variera. Om det endast är på grund av hur benen ser ut som man vill ha behandling får man ofta bekosta hela behandlingen själv. Om det däremot är så att man har besvär med att åderbråcken gör ont, med att benen domnar bort eller liknande och detta kan styrkas av en läkare kan man ofta få operation eller annan behandling betalad av landstinget. Ibland kan man dock inte välja behandling på egen hand i dessa fall. Många gånger blir till exempel en operation beviljad, men om man istället vill behandlas med laser kan behandlingen istället subventioneras med operationens kostnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *