lampa

En mycket viktig del av inredning i ett hem, ett kontor, en industri eller i egentligen vilken lokal som helst, är belysning. Hur ett rum är belyst sätter stämningen för hela lokalen och det går att göra mycket med ljus av olika slag.

Utformning av belysning

När man ska utforma belysning finns det ett antal saker att tänka på. Den ska vara ändamålsenlig för hur rummet eller ytan ska användas. I ett kök, badrum eller arbetsrum vill man t.ex. ha god belysning som möjliggör arbete. I samma kök och badrum och kanske även arbetsrum är det också lämpligt att ha ljuskällor som kan varieras med hjälp av en dimmer för att kunna variera mellan mysbelysning och starkare ljus. Ett antal ljuskällor kan också placeras ut i rum för att framhäva vissa föremål eller områden i rummet.

Olika typer av lampor

Det finns ett antal olika typer av belysning  att välja på för olika tillämpningar. Några exempel är golvlampor, bordslampor, vägglampor, taklampor, plafonder (taklampor som sitter dikt an mot taket) samt utomhuslampor. För dessa olika kategorier av lampor finns en mängd olika stilar och varianter att välja mellan. Hos danska Lampemesteren finns ett stort utbud av kända designers från hela världen som skapat lampserier i en stor variation av stil och uttryck.

Louis Poulsen

Ett av de mest kända lampdesignföretag som finns är danska Louis Poulsen. En lampa från detta företag finns troligtvis i många skandinaviska hem. Louis Poulsen startades redan år 1874. Den bäst kända produkten är troligtvis olika varianter av den klassiska 50-tals lampan ”PH5”som designades av Poul Henningsen. PH står för Poul Henningsen och 5 för att lampan är 50 cm i diameter. Henningsen har även skapat flera ikoniska designlampor, såsom ”Artichoke”  

Hos Lampemesteren finns ett stort utbud av Louis Poulsen-lampor för både golv, bord, tak, väggar och utomhusbruk.

Tips, råd och inspiration

När man ska införskaffa ny belysning till ett rum bör man tänka igenom helhetslösningen för att få en så bra funktion och en så bra inredningsdesign som möjligt. På Lampemesterens hemsida finns inspiration för olika typer av rum och funktioner, alltifrån barnrum till fönsterbrädor och utomhusbelysning. Här kan man också hitta konkreta råd om hur man hänger upp en lampa- vad håller taket egentligen för, samt vilken höjd en lampa bör hänga på för att inte blända utan ge bra ljusspridning utan att man t.ex. slår huvudet i den. Viktigt när man sysslar med elektriska inredningsdetaljer är också att veta vad man kan och får göra själv i el-väg och när man behöver ta in proffshjälp. Allt detta och mycket mer kan man får råd och inspiration om hos ovan nämnda leverantör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *