Safari

Att någon gång i sitt liv göra en riktig safari till Afrika är för många en av de saker man bara måste göra. Vi älskar att resa och att åka på safari är på något sätt både spännande och ett sätt för oss att söka oss tillbaka ända till våra rötter som stenåldersjägare.

Det är inte bara Afrika man kan åka till om man drömmer om en äkta safari. Även Sri Lanka och Indien är mycket bra destinationer. Under ebolautbrottet i Västafrika för ett par år sedan så minskade safariresorna kraftigt eftersom resenärer helt enkelt tog det säkra före det osäkra och valde andra resmål. Nu vaknar dock intresset upp på nytt och ökningen märks väldigt tydligt för Tanzania, Sydafrika, Botswana och Sri Lanka.

Varför är vi då så otroligt fascinerade av just safariresor? Kanske är det för att vi är ett väldigt naturnära folk och vi älskar att titta på naturfilmer. Många drömmer om att se den eviga rörelsen av djur, miljontals gnuer och zebror som rör sig över savannerna i Masai Mara eller Serngeti. Lika viktigt är kanske dock de djur som följer dessa hjordar, till exempel lejon, leoparder och hyenor. Till vattenhål och floder kommer elefanter, apor och hjortdjur för att dricka.

Många safariresenärer längtar tillbaka till ursprunget. Att få sitta vid lägerelden med sin familj samlad runt sig och dela dagens upplevelser. Detta ger minnen för livet. Många längtar till människorna, den röda jorden och det koncentrerade djurlivet på savannerna. Den yngre generationen kan tycka att det viktigaste med en safari är att ta vackra foton och vill gärna dela dessa på sociala medier. Det man speciellt är ute efter är ”the big five”, vilka består av lejon, noshörning, leopard, elefant och buffel.

Tyvärr så uppstår det missuppfattningar ibland. Vissa parker erbjuder till exempel att man kan få kela med lejonungar. Självklart är detta en dröm för många, vem skulle inte vilja göra det? Detta kan dock inge en falsk tro om att dessa är gulliga djur och inte alls farliga. Många av oss inser dock hur farliga många av djuren faktiskt är när man åker på safari och det kanske är det som i grund och botten är tjusningen. Ofta är människan den största och starkaste, men inte på en safari. Att då kunna sitta i en öppen jeep och titta på lejonen som går omkring eller ligger och sover inger en maktkänsla av att man är större och starkare. Om en tiger reser sig och blir intresserad och börja gå mot jeepen så infinner sig en obeskrivlig känsla och det är kanske precis det man vill uppnå. En känsla av att man inger respekt även hos dessa enorma och farliga djur, men samtidigt en rädsla eftersom man innerst inne vet att man inte har en chans mot dem. Se därför till att inte utmana ödet. De är trots allt vilda djur och det händer att de attackerar. Lämna aldrig bilen.

Man har ett enormt utbud när det gäller länder man kan åka till för en riktigt bra safari idag, men det verkar som om klassikerna ännu en gång lockar flest besökare. Tanzania ligger just nu i topp.

Boka din resa här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *