Låna pengar

Det är inte så många som höjer på ögonbrynen om man säger att man har tagit ett lån för att köpa en lägenhet. Det är inte så många som blir överraskade om man har tagit ett lån för att köpa ett hus. Till och med  bil anses vara ok att låna till. Men säger man att man har lånat pengar till en båt så anser många att detta är total lyx och helt onödigt. Faktum är att det är smartare att låna till en båt än det är att låna till köpet av en bil, i alla fall i vissa avseenden.

Socialt rätt och fel

I Sverige är det många som har tankar och åsikter om andra, speciellt när det gäller pengar och om någon råkar vara lyckligare lottad än en själv. Vissa kallar detta ”den Svenska avundsjukan” och den har brett ut sig mer eller mindre över hela Sverige. Därför kan det i Sverige finnas en risk att många lånar pengar till saker som de egentligen inte har råd med ”eftersom grannen har köpt en sådan” och man vill ha en likadan, och det snabbt.

Bra ränteläge

Det är enormt bra ränteläge i Sverige idag och det är otroligt bra att låna pengar när räntan är så låg. Det finns en liten risk att vi vänjer oss vid detta lätta sätt att få tag i pengar när räntan går upp och då kommer det att kännas mer i plånboken.

Låna till vad du vill

Så svaret är kort och gott ja. Du ”får” låna pengar till en båt fastän det kanske finns vissa personer runt dig som sätter näsan i vädret. Varför skulle man inte kunna få unna sig det man verkligen vill ha idag när det är så otroligt billigt att låna pengar. Så länge man vet att man kan betala tillbaka pengarna, så är det egentligen inget att fundera på. En båt går oftast inte ner i värde lika fort som till exempel en bil gör, så på det sättet är det faktiskt smartare att låna till en båt än till en bil. Om du amorterar av ditt lån så kommer du kanske till och med att få lite pengar över den dagen då det är dags att sälja båten. Inte illa!

Så summan av det hela är egentligen att låna på nu när räntan är så låg. Det dröjer säkert innan samma tillfälle dyker upp igen. Du kanske inte bör gå igenom hela din lista på saker du vill ha, men varför inte unna dig det där extra som gör dig glad. För vissa är det en husbil, för andra en sommarstuga och för den tredje en båt. Vi är alla olika. Om man känner att man får en bättre levnadsstandard och att man blir mer avslappnad så är det alla gånger värt det. Vi lever i på tok för mycket stress som det är idag. Njut och var glad och låna du pengar för att köpa dig en båt med gott samvete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *