Hörselklinik

Hörselnedsättning är en skada som drabbar en relativt stor del av samhället i dag. Lyckligtvis nog finns det hjälp och råd att finna. I den här texten ska vi tala om besök hos hörselkliniker samt hörselvård i allmänhet.

Vad innebär hörselvård?

När man talar om att söka vård för sin hörselnedsättning betyder det här oftast en hörselundersökning följt av att prova hörapparater samt andra teknologiska metoder. Hörselvård kan dock vara mer än det här. Vården ser annorlunda ut beroende på patienten. När du söker hörselvård ska du kunna finna den hjälpen som just du är i behov av för att få en välfungerande vardag och ett välmående sinne. Det är exempelvis möjligt att få hjälp med helheten av din hörselnedsättning (när du är hemma, jobbar eller studerar) Du ska även ha möjlighet att ta emot stöd och råd om en mängd tillvägagångssätt för att kommunikationen i vardagen ska förbättras. Om du är i behov av en operation för att förbättra hörseln kan du även få remiss vidare till just detta. Behandlingen inkluderar också ljudöverkänslighet och tinnitus, samt hörselvård för Menières sjukdom.

När är den rätta tiden att söka hörselvård?

Det är inget krux att veta när du bör söka hörselvård. Om du precis har fått besked om att du har en hörselnedsättning bör du ta kontakt med hörselvården på en gång. Det är viktigt att du söker hjälp så snabbt som möjligt, då risken för stress, tinnitus, värk och ytterligare hälsoproblem ökar om du väntar för länge. Men vad gör man då om man har haft hörselskadan under en längre tid? I dessa fall bör du hålla koll på förändringar i hörseln och testa nya sorters hjälpmedel om du behöver. Ännu viktigare är detta när du träffar på nya omgivningar och situationer som inte ställer likadana krav som tidigare, exempelvis om du får ett nytt jobb eller om förhållanden i familjen ändras. Samtidigt ska du komma ihåg att nya metoder och tekniska lösningar för behandling konstant utvecklas.

Hur ser hörselvården ut?

Det är inte endast typen av hörselskada som bestämmer vilken sorts hörselvård du är i behov av. Det bestäms även genom att titta på familjesituationen, jobbet, fritiden, studierna, hälsan m.m. Innan du mottar en hörapparat är det därför viktigt att en hörselutredning utförs. Efter detta får man en plan för att åtgärda problemen, exempelvis provning av hjälpmedel, remiss till specialist eller liknande. De finns ett par olika sorters hörselrehabiliteringar, där en av de mest frekventa är hörselskadekunskap. Det här betyder att du mottar råd och stöd som hjälper dig att förstå vad din hörselskada kan medföra. Detta inkluderar konsekvenserna, möjligheterna samt begränsningarna. På så sätt kan du känna dig tryggare i din vardag.

En ytterligare rehabilitering kan vara provning av hörapparat. Du ska ha en hörapparat som har de rätta funktionerna och inställningarna som passar just ditt fall. Ännu en behandling finns för de som har drabbats av Menières sjukdom. Vissa landsting har specialistkompetens när det kommer till just Menières sjukdom, medan andra kan erbjuda remittering till kliniker i andra landsting, där du kan behandlas och få råd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *