Lampor

Du som läser denna artikel säkert vet att bakom designlampor finns det ofta intressanta människor, med minst lika intressanta berättelser.

Från Europa….

Italiensk design kan sägas personifieras av Achille Catiglioni. Achille föddes 1918 och studerade bl.a. arkitektur i Italiens näst största stad Milano, där han så småningom även startade sin egen designstudio. Här skapade han – tillsammans med sina bröder Livio och Giacomo – tidlösa designlampor. Bland de kända resultaten kan nämnas taklampan Frisbi, golvlampan Toio och lamporna Parentesi och Snoopy.

Achille och hans bröder arbetade utifrån en viss filosofi: hela konceptet gick ut på att använda sig av vanligt material i minimala mängder, samtidigt som de skapade formerna gav ut maximal effekt. Innan bröderna ens började med sina skapelser, så var tanken att man skulle hålla sig till sunt förnuft, vara medvetna om målen och medlen, och inte räddas starta om från början.

… även från Asien…

Från Japan kommer den världskände Issey Miyake. Issey föddes i den ökända staden Hiroshima 1938 och utbildade sig till grafisk designer på Tama Art University i Tokyo, där han utexaminerades 1964. De första åren efter utbildningen tillbringade han mellan Paris och New York, men återvände 1970 till sitt hemland. Issey Miyake öppande Miyake Design Studio med huvudriktning på high-end produktion av mode för damer i den japanska metropolen.

Under ett senare skede – vid slutet av 1980-talet – började Miyake med experimentella nya skapelser, denna gång med nya metoder av plissering. Plissering är en teknik som tillåter både rörlighet- och flexibilitet hos användaren, vilket gör det då enklare att ta hand om produkten. Hela denna metod användes av Miyake med tyg, något som mynnade ut i för lampornas del den kända In-Ey serien. Denna serie av lampor är resultatet av Miyakes fokus på research och utveckling.

… och naturligtvis även Skandinavien

Vårt grannland Danmark är känt för att alltid ligga i framkant när det gäller design. En av de främsta designare från just grannlandet var konstnären Henning Koppel, som utbildade sig till skulptör i både Köpenhamn och Paris.

Koppel står för flera mästerverk inom konstvärlden, med bland annat ”Det stora fiskefad” från 1954. Koppels stil tar sig an enkla och organsikt formade smycken som skulpterades i kroppsarbeten. Denna stora skandinaviska legend sysslade med förutom skulptur även porslin, glas, möbler och lampor. Här är det värt att nämna BUBI-lampan, som kom att räknas till en klassiker inom designerlampor. Du som vill se mer av dessa konstnärers designlampor kan se det stora urvalet här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *