lån pengar

En kreditupplysning görs alltid innan man får ett lån. Det finns inga lån utan kreditupplysning och det finns inget sätt att komma ifrån detta idag. När SMS-lån var helt nytt så fanns det faktiskt kreditgivare som inte gjorde någon kreditupplysning alls, men de har nu försvunnit helt. Det finns ändå en del saker man kan tänka på när det gäller kreditupplysning innan lån och vem man vänder sig till för att göra denna kreditupplysning.

En kreditupplysning är det som långivare använder för att få tag i viktig information om din ekonomiska situation. De gör denna kontrollen just för att vara helt säkra på att låntagaren kommer att vara kapabel till att betala tillbaka sitt lån. Själva tanken med en kreditupplysning är att det innebär liten risk att låna till någon som tidigare skött sin ekonomi och att det är stor risk att låna till någon som misskött sina betalningar. En kreditupplysning innehåller ibland inte bara ekonomisk information utan kan också innehålla personliga frågor som om du är gift eller har utvandrat. En kreditupplysning är ju även bra för låntagaren eftersom det aldrig är bra att låna pengar om chansen finns att man inte kan betala tillbaka lånet.

Om man behöver kreditinformation så vänder man sig ofta till Upplysningscentralen, UC, eftersom detta är det största kreditupplysningsföretaget som de flesta bankerna använder sig av i Sverige. Det finns dock andra alternativ på marknaden som man kan vända sig till. Till exempel kan man vända sig till Bisnode, Creditsaft och Solidaritet. Om det görs en kreditprövning hos till exempel Creditsafe så registreras den bara hos dem och det gör att inga andra långivare kan se denna kreditupplysning eller att en kreditupplysning gjorts. Detta är mycket bra för dig som låntagare eftersom du då inte kommer att bli nekad ett lån på grund av att du gjort för många kreditupplysningar. När du lånar pengar utan UC så finns det dock inte lika många möjligheter att välja långivare, som det gör med UC. Du kan ofta inte heller låna lika mycket pengar som du kan med UC, men om det är ett snabblån du är ute efter så bör detta inte vara ett problem.

Om du vill ansöka om många lån på en och samma gång, så kan det vara väl värt att använda sig av en låneförmedlare. De jobbar som en mellanhand mellan dig och långivaren och de förhandlar fram erbjudanden från långivarna genom att bara göra en kreditupplysning men du som låntagare får ändå en handfull, eller fler erbjudanden.

Det finns även tillfällen då man bör tänka på att låna pengar utan att använda sig av UC. Ett tillfälle är om du har ansökt om flera snabblån tidigare och om kreditupplysningen då gjorts hos UC, så kan du bli nekad att låna pengar. Har du flera lån och skulder som inte är betalade och är registrerade hos UC så kommer att troligtvis att behöva ta ett snabblån utan UC. Detta är dock inte att rekommendera. Se istället till att betala alla lån och ha stenkoll på din ekonomi innan du ansöker om fler lån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *