tält

Detta är ett skydd som består av ark av tyg eller annat material som draperas över och fästs vid en ram av stolpar eller/och fäst(a) vid ett stödjande rep. Medan mindre anordningar kan vara fristående eller fästa i marken, är stora tält vanligtvis förankrade med linor knutna till insatser eller tältpinnar. För att först användas som bärbara hem av nomadfolk, är tälten nu oftare för fritids- och camping och tillfälliga skydd.

De varierar i storlek från ”bivack” strukturer, bara tillräckligt stor för en person att sova i, upp till enorma cirkustält med sittplatser för tusentals människor. Huvuddelen av den här artikeln handlar om tält som används för fritids- och camping som har sovplats för en till tio personer. Större anordningar diskuteras i en annan artikel.

Dessa anordningar för fritids- och camping indelas i två kategorier, de som är avsedda att bäras av backpackers med ryggsäck är den minsta och lättaste typen. Det är små varianter som kan vara tillräckligt lätta så att de kan transporteras långa sträckor på en cykel, båt, eller när vandring.

Den andra typen är större och tyngre som vanligtvis fraktas i en bil eller annat fordon. Beroende på storlek och erfarenhet hos den person eller de personer som är inblandade, kan sådana anordningar vanligtvis monteras på mellan 5 och 25 minuter, demontering tar lika lång tid. Några mycket specialiserade anordningar har fjäderbelastade poler och kan slås upp på några sekunder, men ta något längre tid att ta isär.

Historia

Romersk militär

Dessa anordningar användes åtminstone så långt tillbaka som under den tidiga järnåldern. De nämns till och med i Bibeln, till exempel i Genesis 04:20 där Jabal beskrivs som ”den första att bo i tält och höja får och getter. Den romerska armén använde varianter av läder, av vilka kopior har använts framgångsrikt av moderna nytänkare. Olika stilar har utvecklats över tid, en del härledda från traditionella nomadiska sådana, såsom jurtan.

De flesta varianter som använts av militärer genom historien är en enkel så kallad åsdesign. Ett stora tekniskt framsteg var användningen av linne eller hampaduk för kapellet kontra läder för romarna. Den primära användningen var fortfarande att ge bärbara skydd för ett litet antal män.

Under första världskriget fanns större konstruktioner som användes i bakre områden för att ge skydd för stödverksamhet och förnödenheter.

Användningsområden

Konstruktionerna används som bostad av nomader, fritidscampare och katastrofoffer. Dessa används vanligtvis som skydd på festivaler, bröllop, trädgårdsfester och stora företagsevenemang. De används också för att täcka jord och industriskyddsrum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *