vad är ordsprak

Något som kanske inte alls används så flitigt av dagens unga generation är ordspråk. Faktum är att en del av den yngre generationen inte ens längre vet vad detta är. Vad är det då som har hänt? Jo, den digitala världen har varit på frammarsch. Idag är det mera intressant att vara den som sitter på Internet och spelar spel i nätverk, chatta på Facebook eller helt enkelt bara surfa runt på nätet. Något som är synd då det gäller ordspråk, är att de kommer att försvinna om de inte används. Det finns ju faktiskt så många bra ordspråk, som verkligen talar om något som lämnar eftertanke. Detta är något som måste få leva kvar.

Hur ska det då gå till att bevara dessa ordspråk, när nu inte den unga generationen använder dem? Nu är det förstås inte alla som bortser från dem. Det finns faktiskt de som fortfarande är intresserade av dem och använder dem flitigt. Hur som helst är det få. Vad som lyckligtvis har hänt, när vi tidigare talade om Internet som en negativ effekt på ordspråk, är att Internet faktiskt även kan ha en positiv effekt på dem. Här har det skapats hemsidor som samlar alla de gamla ordspråken som är värda att läsas och ha kunskap om. Helt enkelt kommer de inte att dö, utan bara förvaras tills de används igen.

Olika typer av ordspråk

När vi nu talar om det stora landet av ordspråk, så kommer det naturligtvis att finnas massor av olika kategorier när det gäller dessa. Här kommer det då att finnas de traditionella gamla samt de latinska ordspråken. Det kommer att finnas de som handlar om olika saker. Här kan detta vara om livet, vänskap eller om kärlek. Faktiskt kommer vi svenskar också ibland att använda ordspråk från engelskan. Ett av de vanligaste vi använder flitigt är ”You reap what you sow” vilket alla vet vad det betyder.

Skapa egna ordspråk

Att skapa egna ordspråk kan vara mycket svårt, men det kommer också att kunna vara mycket roligt och intressant. Här kommer detta faktiskt att kunna vara lite som att lösa en gåta. Du måste liksom vara den som får ihop det. Det du skapar måste påvisa något som gör att folk vill använda detta som ett talesätt. Lyckas du med det, så är du den som har lyckats med det svåra att skapa ett alldeles eget ordspråk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *