Garn

De flesta har säkerligen en eller annan gång använt sig av garn. Även om man kanske inte är en garnfantast gjorde de flesta ett och annat projekt i textilslöjden när man gick i skolan. De flesta verkar antingen hata eller älska att skapa mästerverk med garn. Det är väldigt individuellt. Dock kanske alla inte vet exakt vad garn faktiskt är. Detta och mycket mer ska vi tala om nedan.

Vad är tråd?

Garn är egentligen endast en samling av tråd, så för att ta reda på vad garn är måste vi tala om vad en tråd är. När man talar om tråd kan man syfta på sytråd som används till att exempelvis sy kläder eller att laga ett håll i den söndriga kudden. Tråd kan dock även syfta på en tunn bit av lin, ull, silke, bomull, syntet och mycket mer. Trådar behöver dock inte alltid vara mjuka, utan kan vara gjorda av koppar- och silvertråd.

Se stort urval av garn här.

Vad är garn?Förr i tiden visste man inte att man kunde göra garn och trådar på samma sätt som idag. Då tog man hjälp av senor från djur för att sy ihop djurhudar. Dessa var väldigt starka och höll därför ihop plagget. När det kommer till trådar i nutid kan den antingen vara ensam eller sammantvinnad. Om man tar en titt på alla de olika textila trådarna som är gjorda av naturmaterial så är det faktiskt bara silke som är en fiber som helt själv klarar av att skapa en tråd trots att den inte har blivit spunnen. De andra typerna är tvungna att spinnas då fibrerna inte är långa nog att kunna skapa en tråd helt ensam. Att göra om silke till grova trådar är dock inga problem.

Garn består även av antingen en eller många olika trådar som tillsammans har blivit olika grova. Många garnnystan tillverkas på olika sätt, vilket betyder att de får olika förmågor. Det finns två olika håll som garnet kan tvinnas. Det kan vara åt det håll som garnet spinns, men det kan även vara åt det andra hållet. Om tvinningen sker åt vänster håll kallar man det för S-tvinn och om tvinningen sker åt höger håll får den benämningen Z-tvinn.

Man kan klippa trådar med hjälp av en vanlig handsax, men saxen kan gå sönder om tråden är grov och gjord av antingen metall, järn eller stål. Om metalltråden är smal använder man en avbitare för att klippa dessa itu, men om de är grövre blir man tvungen att använda en bågfil eller bultsax.

Någonting som garn används flitigt till är att virka eller sticka. Med dessa tekniker kan man skapa ett flertal olika bekväma och varma plagg. Trots att det vanligtvis tar en relativt lång tid att göra klart sitt mästerverk är det mer än värt det i slutändan när man har en fin mössa, vantar, tröja eller halsduk framför sig. Dessa kan man självklart behålla själv, eller varför inte ge bort till ens nära och kära under vinterhalvåret för att de ska kunna hålla sig varma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *