Stamceller

Aldrig förr har vi så ofta läst om genombrott vad gäller behandlingar med stamceller. Det senaste genombrottet kunde man läsa om i Januari 2016 då en läkare i Sheffield (Storbritannien) konstaterar att patienter med multipel skleros (MS) har visat anmärkningsvärda förbättringar efter att ha fått en behandling som vanligtvis förknippas med cancer.

Steven Storey fick diagnosen MS år 2013 och inom ett år gick han från att vara en aktiv idrottare till att behöva sitta i rullstol. Han förlorade känseln i stora delar av kroppen. Men inom några dagar efter stamcellstransplantationen kunde han röra tårna och efter fyra månader kunde han stå utan hjälp.

Omkring 20 patienter har fått benmärgstransplantationer med egna stamceller i en klinisk prövning på Sheffield Royal Hallamshire Hospital, som också drivs i USA, Sverige och Brasilien. Patienter förlamade av multipel skleros (MS) har talat om sin glädje över att kunna gå igen tack vare denna stamcellstransplantation som vanligen används vid cancerbehandling. I Sverige pågår för tillfället den globala MIST Fas-3-studien. (MIST= Multiple Sclerosis International Stem Cell Transplant Trial).

I Sverige insjuknar cirka 1000 personer årligen i MS Multipel Skleros och två tredjedelar av dem skulle passa för en engångs blodstamcellstransplantation, som i många fall gör personerna symtomfria. Ett 50-tal patienter med en aggressiv skovvis ms har behandlats med blodstamcellsbyte i Sverige de senaste decenniet. Av dem har 35 personer (75 procent) inte längre några specifika ms-symtom. Det man sett hittills är att hos de 75 procenten av personerna med aggressiv skovvis MS, som hittills behandlats i Sverige så har ett nytt immunsystem byggts upp, som verkar ha glömt bort att det hade MS. Det kan till och med vara så att man på detta sätt har hittat ett sätt att bota MS, men det måste ännu verifieras vetenskapligt.

Hur går det till?

MS, multipel skleros är en inflammatorisk sjukdom som bildar så kallade plack, inflammationer, som skadar nervsystemet i hjärnan. Precis som vid en blodcancerbehandling slår man ut kroppens immunsystem när man gör en blodstamcellstransplantation. Innan detta tar man ut blodstamcellerna, preparerar dessa och fryser ner dem. Immunsystemet slås sedan ut under en knapp vecka och därefter får personen tillbaka sina blodstamceller. Det som händer då är att blodstamcellerna bygger upp ett nytt immunsystem och infektionsförsvar.  

Det kan finnas allvarliga komplikationsrisker med alla MS-behandlingar. Det som skiljer blodstamcellstransplantationen mot övriga, är att risken för allvarliga komplikationer i så fall sker relativt snabbt efter att immunförsvaret slås ut eftersom detta ger en betydande ökad infektionsrisk under en period. 

En annan mycket positiv och kanske avgörande faktor är att en blodstamcellstransplantation kostar cirka 400.000 kronor och är en engångsbehandling. En behandling med någon av dagens nu mest avancerade och använda MS-läkemedel, kostar cirka 200.000 kronor per patient och år, i princip livet ut. Blodstamcellsbytet innebär alltså snabbt en mycket lägre kostnad.

Att bota skovvis MS har hittills inte varit möjligt, men man är på god väg att kunna säga att man faktiskt kan det! Många patienter med aggressiv skovvis MS och som har fått blodstamcellstransplantationer är fortfarande symtomfria efter 10 år. Helt fantastiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *